Galambné Sinka, LúciaKocsán, Beatrix2025-11-062025-11-062024-10-21https://hdl.handle.net/2437/398497A Karfiol (Brassica cretica convar. botrytis Duch.) a keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae), a káposztafélék nemzetségébe (Brassicae) tartozik. A neve krétai eredetű, számos megnevezése volt a középkorba, a „káposztafélék arisztokratájának” tartották számon. Karfiol torzsa csúcsán húsosan megvastagodott, félgömb alakú virágzatkezdeményt az úgynevezett rózsát fogyasszuk. Híressé vált a jó étrend hatása, különleges íz- és zamatanyagai miatt. Vitamin tartalomból is büszkélkedhet, B1-, B2- és C-vitamint (50–80 mg/100 g) tartalmaz. Karfiolt legnagyobb felületen Eurázsiában termesztik. Kína és India teszi ki a világ karfiol termelésének kétharmadát. Európában Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Lengyelország is kimagaslóan nagy karfiol termesztők. Magyarországon fontosabb termesztési vidékei a Duna-Tisza köze, Békés, Fejér és Szabolcs-Szatmár megye is. A karfiol termesztése nehezen gépesíthető, nyári termesztésben csak nagy fegyelemmel és hozzáértéssel termeszthető.43hukáposztafélékkarfiolklímaváltozásgenotípusokA klímaváltozás hatása különböző őszi betakarítású karfioltípusok értékmérő tulajdonságairaMezőgazdaságtudomány::KertészetHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.