Peles, Ferenc ÁrpádPetróczki, Flóra Mária2016-11-282016-11-282016http://hdl.handle.net/2437/232748Az Alicyclobacillusok jelenléte gondot okozhat a gyümölcsöket feldolgozó üzemeknek, ugyanis még a minőség-megőrzési időn belül a késztermékben romlást eredményezhet. A kutatásaim részben arra irányultak, hogy megismerjem a baktérium jellemzőit, továbbá az előfordulását az almalé sűrítmények gyártási technológiájában. Az erősségeinek, gyengeségeinek ismerete segítséget nyújthat olyan módszerek fejlesztésében, mellyel csökkenthető a mikroorganizmus előfordulása. Célul tűztem ki ezenfelül, hogy két hazai almalé sűrítményt gyártó cég bevonásával képet nyújtsak az Alicyclobacillus spp. előfordulásáról a gyártási technológiában, valamint elemezzem az üzemek szennyezettségét, azaz, hogy a vizsgált években a minták milyen arányban tartalmaztak Alicyclobacillust; továbbá azt, hogy ezek alapján a vevői elvárásoknak a késztermékek milyen mértékben feleltek meg.48humikrobiológiaAlicyclobacillusalmalé sűrítményAz Alicyclobacillusok előfordulása az almalé sűrítmények előállítása soránDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia