Csoma, HajnalkaRimóczi, Fanni2018-11-152018-11-152018http://hdl.handle.net/2437/258975A Zygosaccharomyces nemzetségbe tartozó fajok bizonyos képviselői veszélyesek is lehetnek az élelmiszeripar számára, hiszen romlást okoznak. Jellemzően, a romlási jelek közé tartozik a szag, mellékíz megjelenése, homályosság és a túlzott gázképződés. Kísérletünkben édes Tokaji borokból izolált Z. bailii és Z. rouxii törzsek molekuláris tipizálásával foglalkoztunk. Célunk összefüggések keresése volt a forrásként szolgáló borok és az izolátumok között, valamint egyes hasonlóságok és különbségek felfedezése ugyanazon fajon belül. A vizsgálat során genomi DNS izolálást és tisztítást, illetve gélelektroforézist végeztünk, valamint MSP-PCR technikát alkalmaztunk (GAC)5 és (GTG)5 oligonukleotid primerekkel. Miután megkaptuk az eredményeket, dendrogramot készítettünk a 2 élesztőfaj közötti polimorfizmus szemléltetésére. Összességében megállapíthatjuk, hogy a Z. bailii és Z. rouxii izolátumok külön klaszterekbe rendeződtek, tehát az MSP-PCR technika segítségével jól elkülöníthetővé váltak a törzsek.37huZygosaccharomyces bailiiZygosaccharomyces rouxiiMSP-PCR analízisBorászati szennyező élesztőgombák MSP-PCR analíziseDEENK Témalista::Biológiai tudományok