Mátrai, Norbert ZoltánRúder, Roland Erik2024-01-302024-01-302023-12-18https://hdl.handle.net/2437/365724Összefoglaló Az elmúlt néhány évben rohamosan fejlődött, és bővült a kényelmi élelmiszerek piaca. Mindezek mellett a jelenlegi inflációs környezet hatására megnövekedett vételárak következtében jelentősen nőtt a vevők, és végsőfogyasztók által támasztott minőségi követelmények. Így, mint belső igény jelentkezett a vállalkozás életében azaz igény, hogy a bővülés ellenére ne csak megtartsuk a jelenlegi minőségi színvonalat, hanem növeljük azt. Szakdolgozatomban azt szeretném bemutatni, hogy hogyan sikerült létrehozni a végellenőri pozíciót úgy, hogy nem történt létszámbővítés. Ehhez szükséges volt a jelenlegi folyamataink felmérésére. Amelyhez szerkesztettem egy folyamat felmérőlapot. Szükséges volt csapattagok leterheltségének vizsgálatára, amelyet egy operátor kiegyenlítettségi diagramon szemléltettem az ütemadó folyamat idejéhez viszonyítva. A folyamatainkban meg kellett határozni a veszteségeinket, meg kellett találni a módját annak, hogy a folyamatainkban rejlő veszteségek csökkentésével, hogyan tudunk összevonni két munkakört egy munkakörré. Ezáltal sikerült erőforrást felszabadítani, hogy létre tudjunk hozni egy új munkakört a vállalkozás életében. Miután sikerült létrehozni a végellenőri pozíciót, első körben meg kellett határozni a gyártósoron keletkezett selejtek típusát. Utána adatok gyűjtése következett, hogy mely selejt típusból, mennyi keletkezik a gyártósoron. Miután rendelkezésre álltak az adatok, elkezdődött az 5 miért módszer segítségével a gyökérokok keresése, és kiiktatása annak érdekében, hogy a minőséget beépítsük a termékeinkbe. A gyökérokok kiiktatása után pedig megtörtént az ellenőrzés, ahol megvizsgáltuk, hogy az általunk hozott ellenintézkedések meghozták az általunk várt eredményt vagy sem. Végül, a kaizen szellemiségének megfelelően a tanulási folyamat nem állhat meg, így további fejlődési lehetőségek kerültek meghatározásra.49huOperátor kiegyenlítettségveszteség csökkentésSelejt Csökkentése a Marnevall Zrt. termelési folyamataiban.DEENK Témalista::Közgazdaságtudomány::Ipari menedzsmentHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.