Alexa, LorándMarczi, Róbert2025-12-082025-12-082025-10https://hdl.handle.net/2437/399540A kutatás célja a komlótípus (T45, T90) és a vízminőség (csapvíz, forrásvíz) hatásának vizsgálata volt a sör kémiai és érzékszervi tulajdonságaira. New England IPA típusú söröket főztem, azonos recept alapján, különböző komlókkal és víztípusokkal. A mintákat polifenol-, flavonoid-, sav- és ásványianyag-tartalom, valamint keserűérték alapján vizsgáltam. A T45 komlóval készült sörök több ásványi anyagot és magasabb színértéket mutattak. Ezek keserűbbek, ízben kiegyensúlyozottabbak és stabilabbak voltak, mint a T90-es változatok. A csapvíz használata savasabb, míg a forrásvíz lágyabb ízvilágot eredményezett.49husörkomlóvízminőségIPA típusú sörökKülönböző eredetű vízek és eltérő komlótípusok hatása a sörök minőségére és táplálkozás-élettani értékéreMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.