Takácsné Hájos, MáriaRuda, Alexandra2019-11-252019-11-252019-10-22http://hdl.handle.net/2437/276842A cékla szárított, őrölt formában jól alkalmazható természetes ételszínezékként is, amely kiválthatja az E123 jelű mesterséges ételfestéket. Egy szárítóipari felhasználás esetén is fontos a beltartalmi értékek megőrzése.A szárítás során közölt hő nem csak a színanyagok mennyiségében okoz változást, hanem egyéb összetevők alakulásában is. Kísérleteinkkel arra keresünk választ, hogy a különböző fajták nyers répatestében meghatározott bioaktív anyagok hogyan változnak eltérő hőközlés hatására. Laboratóriumi vizsgálatok során meghatároztuk színanyag-tartalmat, az összpolifenol-tartalmat és a szárazanyag-tartalmat.37hucéklaszínanyagcéklaporCéklafajták értékelése gazdasági értékmérő tulajdonságok alapjánDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Kertészet