Bársony, PéterKovács, Imre2009-09-282009-09-2820092009-09-28http://hdl.handle.net/2437/89337A hazai tógazdaságokra és a természetesvízi halgazdálkodásra a pontycentrikusság jellemző, amit mi sem mutat jobban, minthogy haltermelésünk 63 %-át a volt ponty adja. Hazánkban az étkezési ponty előállítása jellemzően hároméves üzemformában történik. Ennek a termelési módnak a legnagyobb hátránya a hosszú megtérülési idő, ami miatt a tenyésztőknek kiemelt figyelmet kell fordítani a termelés biztonságossá tételére. Ha ezt a biztonságot a gazdálkodó biztosította és megfelelő hozamokat tudott elérni, akkor a jó hozamokat mindenképpen meg is kell tartani. A nyáron lehalászott és értékesítésre nem került halak a nyári melegben takarmányozás nélkül hamar veszíteni kezdenek súlyukból a felgyorsult anyagcseréjük miatt és ezzel veszélybe kerül a nehezen megtermelt hozamok megtartása. A kísérlet során vizsgáltuk a különböző takarmányok, illetve a takarmány megvonás hatását a halakra. Szinte minden szakember tisztában azzal, hogy nagy bevétel kiesés okoz a takarmányozás hiánya miatt fellépő súlyveszteség. Eddig senki foglalkozott a témával és senki nem írta számszerűen a veszteség mértékét. Elsődleges célom az volt, hogy konkrét számokkal bizonyítsam takarmányozás szükségességét még igen kis időintervallumban is. Egy hónapos kísérletemet a Hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Szövetkezetben végeztem. A kísérletben résztvevő pontyok a gazdaság elismert tájfajtája a hajdúszoboszlói tükrös volt. A halállomány egy utónevelő tóból került ki, annak érdekében, hogy körülbelül tömegük megegyezzen.59 p.huhalgazdálkodáspontytakarmányozásKülönböző intenzitású nyári takarmányozás hatása, telelőn tartott háromnyaras ponty termelési mutatóiraThe effect of different summer feeding intensity on the production of three years common carp in wintering ponds-