Diósi, GerdaVarga, Andrea2022-05-102022-05-102022-05-02http://hdl.handle.net/2437/332992Szakdolgozatom témája különböző tejsavófehérjékkel dúsított száraztészták kifejlesztése, mely termékek többféle fogyasztói csoport igényeit is kielégíthetik. Egyrészt azoknak lehet alternatíva, akik a napi szénhidrátszükségletüket szívesen fedeznék úgy, hogy közben magasabb fehérjetartalmú élelmiszert fogyasztanak az egészséges és kiegyensúlyozott életmód jegyében, másrészt pedig a tésztakedvelők számára jelenthet ez a termék újdonságot abban a tekintetben, hogy a felhasznált dúsítóanyagok egy ízesített száraztésztát eredményeznek. Bizonyos fogyasztói csoportoknak magasabb a fehérjeigénye, mint egy átlagos felnőtt szervezetnek – ilyen csoportok a gyermekek, az idősek, a várandós nők vagy éppen a sporttevékenységet rendszeresen végzők. Számukra mindenképpen előnyös választás lehet a tejtermékek és sovány húsok mellett egy ilyen magas fehérjetartalmú száraztészta. A tejsavófehérjék olyan állati eredetű fehérjék, amelyben minden esszenciális aminosav megtalálható. A savófehérjéket a szervezetünk 94-100%-os hatékonysággal képes hasznosítani, ami arról tanúskodik, hogy igen magas biológiai értékkel bírnak. A tejsavófehérjéknek számos pozitív élettani hatása nyert bizonyítást, ilyen például a rákellenes hatás, a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése, az antioxidáns vagy éppen a gyulladáscsökkentő hatás. Ezek az egészségvédő hatások tulajdonképpen funkcionális élelmiszerré teszik a fehérjékkel dúsított száraztésztát.45 oldalhuszáraztésztafehérjedúsítástermékfejlesztésSzáraztészta dúsítása a sajtgyártás köztes- és melléktermékeivelDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány