Prof. Dr. Karaffa, LeventeBíró, VivienKramcsák , Gyöngyi Katica2023-05-052023-05-052023-05-05https://hdl.handle.net/2437/352025A mikroorganizmusokat évezredek óta használják élelmiszerek előállítására. A klasszikus biotechnológia második korszaka alatti fejlődés pedig lehetővé tette, vitaminok, antibiotikumok, valamint szerves savak előállítását. A 20. század közepe óta az iparban az itakonsavat főleg az Aspergillus terreus fonalas gomba süllyesztett fermentációjával állítják elő. Ez a szerves sav, valamint származékai széles körben alkalmazhatók a textiliparban, a vegyiparban és a gyógyszeriparban. A környezetszennyező alternatív petrolkémiai előállítások negatív hatásai, valamint a nem megújuló fosszilis energiahordozók várható kimerülése és a fenntartható fejlődés megvalósításának igénye predesztinálja, hogy a kőolaj alapú anyagok gyártását az itakonsav fermentáció váltsa fel.62huAspergillus, A. terreus, Foszfát, Itakonsav, Mangán-effektusKeresztmetszetben az Aspergillus terreus: foszfát-mangán interakcióDEENK Témalista::Biológiai tudományok