Novotniné Dankó, GabriellaUngvári, Norbert2019-10-252019-10-252019http://hdl.handle.net/2437/275003A mediterrán bivaly tenyésztése 2011-ben kezdődött Magyarországon. Egyedülálló telepként tejtermelésben hasznosítják Mezőtúron a bivalyt. Tartástechnológiájában ötvözték a modern tejtermelő telepek tartástechnológiáját és a legelőre legelőn tartást. A kialakítás középpontjában a bivalyok igényének kielégítését tették. Takarmányozásukat nem legelőre alapozzák takarmánykiegészítéssel, hanem tömegtakarmányra és abraktakarmányra alapozzák. A bivalyok kezelését is úgy alakították ki, hogy az minél egyszerűbben, balesetmentesen tudják megvalósítani. Mivel ezen állatok temperamentumosabbak, így a kezelésüket a minimumra kellett korlátozni. Tejüket mozzarella sajtként, feldolgozva értékesítik, melyből nem tudnak eleget előállítani még, amit a piac igényelne. Végeredményben arra a következtetésre jutottam, hogy a bivalyok tejtermelésben való hasznosításában nagy lehetőségek vannak Magyarországon.35hubivalymediterrántartástechnológiaviselkedésMediterrán bivalyok tartástechnológiája, termelésének és viselkedésének jellemzői egy magyarországi telepenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány