Fekete, IstvánHarcsa, Fanni Andrea2021-11-032021-11-032021-10-19http://hdl.handle.net/2437/324010Szakdolgozatom a rosttal dúsított gomolya sajtok technológiájának és receptúrájának fejlesztéséről szól. A fejlesztés céljául két növényt választottunk, lucernát és a brokkolit. A folyamat során vizsgáltuk a nyers lucerna és brokkoli présrostok ásványi anyag tartalmát és többek között szárazanyagtartalmat, nyers élelmi rosttartalmat is. A gomolya sajt gyártási folyamata megegyezett a hagyományos sajtgyártással. A gyártás után sózási és szikkasztási veszteséget mértünk és elemeztünk. Ezen kívül állományvizsgálatot végeztünk nyíró munkára és szilárdságra vonatkozóan. Majd az összes élelmi rostra vonatkozóan is végeztünk vizsgálatokat. A projekt eredményeként elmondható, hogy ezzel a módszerrel egy rostban gazdag tejterméket hoztunk létre. Úgy gondolom, hogy a jövőben a rostdúsítás módszere az élelmiszeripar további területeire is kiterjedhet. A szakdolgozat a EFOP-3.6.1-16-2016-00022 "Debrecen Venture Catapult Program" támogatásával valósult meg.51hurostsajtgomolyalucernabrokkoliRosttal dúsított gomolya sajtok technológia és receptúra fejlesztéseDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány