Sipos, PéterBurzán, JánosGergely, Vivien2022-06-132022-06-132022http://hdl.handle.net/2437/334835Napjainkban egyre több fogyasztó keresi az üzletek polcain a különféle összetevőktől mentes és biotermékeket. Ezekkel a növekvő igényekkel kell lépést tartania a mezőgazdaságnak, miközben egyre szélsőségesebb környezeti feltételek mellett kell megtermelniük az élelmiszeripar és takarmánygyártás alapanyagait. A gabonafélék alapvető szerepet töltenek be táplálkozásunkban, de ezek termesztése is egyre több odafigyelést igényel. Manapság egyre nagyobb tért hódítanak az eddig mellőzött fajták, így ideje lehetőséget adnunk a biotermesztésre egyik legalkalmasabb gabonánknak a tritikálénak. Dolgozatomban egy viszonylag új, élelmiszeripari felhasználásra is nemesített tritikálé fajtát, a GK Marost vizsgáltam. A betakarított gabonát először a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszeripari Innovációs Központjában dolgoztuk fel. Az így kapott liszttel a sütőipari tulajdonságaira utaló vizsgálatokat végeztem, majd a konyhámban otthoni körülmények között megpróbáltam fogyasztható és ízletes termékeket készíteni a tritikálé lisztből. Végül az elkészült termékek állományvizsgálata és érzékszervi vizsgálata adott lehetőséget annak értékelésére, mekkora sikerrel lehet előállítani tritikálé lisztből a fogyasztók által is elfogadott termékeket.57hutritikáléélelmiszertáplálkozásA tritikálé táplálkozási megítélése és élelmiszercélú hasznosíthatóságának vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány