Ungai, DiánaBánhalminé Szilágyi, Szilvia2021-10-282021-10-282021-10-18http://hdl.handle.net/2437/323800Az emberi szervezet egészséges működésének az egyik legfontosabb támogatója a megfelelő táplálkozás. Helyes, a tápanyagokat megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend kialakításával csökkenthető a daganatos, szív- és érrendszeri betegségek rizikója, kisebb mértéket ölthetne a csontritkulás, a fogászati problémák, az elhízás. A búzafűnek számos, a szervezetre gyakorolt pozitív hatást tulajdonítanak, például vércukorszint és vérnyomás szabályozás, gyulladáscsökkentés, daganatellenes hatás. Étrendünk kiegészítéseként hatékony forrása lehet vitaminoknak, ásványi anyagoknak, esszenciális aminosavaknak, fehérjéknek, különböző enzimeknek, azonban a növény növekedési ciklusa, a kapott tápanyagok, egyéb környezeti tényezők, a feldolgozás módja nagyban befolyásolják a minőségét. Diplomamunkám során a búzafű és az abból előállított különböző termékek, illetve melléktermék elemtartalmát mértem és hasonlítottam össze. Azt is megállapítottam, hogy a gyártók által ajánlott adagokkal a rendeletben meghatározott ásványi anyagok referencia beviteli értékeinek hány százaléka fedezhető. Kísérleteim kiterjedtek in vitro megfigyelésekre is: vizsgáltam egy kistermelő által előállított búzafűlé hatását normál és daganatos humán sejtek életképességére.59 oldalhubúzafűásványianyag-tartalomdaganatos sejtsejt életképességBúzafű készítmények elemtartalmi vizsgálata, a búzafűlé hatása a sejtproliferációraDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány