Kiss, DóraHajdú, PéterSándor, Réka2024-01-082024-01-082023-10-24https://hdl.handle.net/2437/364703A vattacukrot a kristálycukorból mesterséges ízesítők hozzáadásával készítik, ezzel ellentétben a szakdolgozati kutatásom során megpróbáltam gyógy- és fűszernövények felhasználásával előállítani az ízesített vattacukrot. A vattacukor az ilyen különleges csemegék egyike, mely az édes íz és a szórakozás szinonimája. Ha valaha jártál vidámparkban, vásáron vagy bármilyen kulturális rendezvényen, akkor szinte biztos, hogy találkoztál már a vattacukorral, amely nemcsak édességet, de boldogságot és emlékeket is hoz magával.Kísérletem során a vattacukorral foglalkoztam, a megszokottól eltérően növényi kivonatokat használtunk az íz kialakításához. A gyógynövényes vattacukor az alapvattacukor egy különleges variánsa, melyhez gyógynövények, fűszerek vagy természetes ízesítők kerülnek hozzáadásra.A kutatás eredménye 8 gyógy-, illetve fűszernövénnyel ízesített vattacukor volt. A gyógynövények között szerepelt a citromfű, a levendula, a bazsalikom, a lila bazsalikom, a bors-,és a csokimenta, a szegfűszeg és a fahéj.43 oldalhugyógynövényfűszernövényvattacukortermékfejlesztésGyógy-, és fűszernövény extraktumokkal ízesített vattacukrok termékfejlesztése, és organoleptikus vizsgálataDEENK Témalista::Biológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.