Alexa, LórándSéra, Dávid2025-04-142025-04-142024-10-22https://hdl.handle.net/2437/389141Az édesipar sikere, valamint az édesipari termékek széles körben való elterjedése nem a termékek potenciális egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt valósulhatott meg, hanem a legtöbb ember számára kiemelkedően kellemes érzékszervi tulajdonságok miatt, ami elsősorban az ízt, az állagot és a látványt foglalja magába. Annak ellenére, hogy az édesipari termékeket nem alapélelmiszerként fogyasztjuk, a fent felsorolt tulajdonságaik miatt egyre szélesebb körben beépültek a mindennapi táplálkozásunkba. A megváltozott fogyasztói igények miatt egyre magasabbak az érzékszervi követelmények, amiknek következtében igény mutatkozik a tökéletesítés felé, és a különlegesebb termékek megjelenésesére a piacon. Másrészről az egyre tudatosabb fogyasztási szokások révén fontos szempont magas beltartalmi értékekkel rendelkező termékeket helyezni a boltok polcaira.45huédesiparanalitikaflavonoidpolifenolÉdesipari termékek analitikai és reológiai vizsgálataKémiaMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.