Sipos, PéterKovács, BélaPapp, Gábor2009-11-112009-11-1120092009-11-11http://hdl.handle.net/2437/90034Általánosságban elmondható, hogy a növekvő almatörköly őrlemény tartalommal, növekedett a vízfelvétel. Ám érdekes módon ez nem eredményezett eltérést a késztermékek súlyában. Csökkent a térfogat, a fehérje és az összszénhidrát tartalom. Ezekkel együtt kis mértékben ugyan, de csökkent az energiatartalom. Növekedést mutatott a zsírtartalom, ami valószínűleg az almamagból származik és persze jelentősen növekedett a rosttartalom. Kísérleteink során sikerült egy rostdús sütőipari terméket előállítani, mely ha közfogyasztásba kerülne jelentős mértékben növelhetné a rostfogyasztást hazánkban. Jelenleg az almatörköly kezelése és tárolása élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági szempontból teljesen elfogadhatatlan, de ha sikerül ezeket a problémákat orvosolni, akkor gyakorlatilag egy értéktelen melléktermékből, egy új termékcsaládot lehetne előállítani, ami persze nem utolsó sorban hozzájárulna egy egészségesebb társadalomhoz és az egészségesebb élethez.43 p.huélelmiszer minőségbiztosításélelmiszerfeldolgozásalmatörkölysütőiparSzárított almatörköly, mint feldolgozóipari melléktermék, közvetlen hasznosítása a sütőiparban.