Alexa, LorándBukszár, Fruzsina2021-11-032021-11-032021http://hdl.handle.net/2437/324040Szakdolgozatom témájának az energiaitalok vizsgálatát választottam. Mivel napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az ital. A mai növekvő piaci igények mellett kreatív és hatékony újításokkal kell előállniuk az energiaital gyártóknak a versenyben maradásért, ezért egyre népszerűbb a vitaminnal és ásványi anyagokkal történő dúsítás. Vizsgálataim az energiaitalokban lévő C-vitamin-, ásványi anyag és antioxidáns hatású vegyületek meghatározására terjednek ki. A C-vitamin és bizonyos ásványi anyagok kismértékű bevitele lehetséges a fogyasztók számára ezekkel a termékekkel, viszont nem helyettesíti a változatos, egészséges táplálkozás nyújtotta tápanyagellátást. Az energiaitalok jelenléte a piacon megalapozott, azok ásványi anyagokkal és vitaminokkal történő dúsítása előnyös lehet a fogyasztók számára.45huenergiaitalvitamintartalomantioxidáns-tartalomásványianyag-tartalomEnergiaitalok vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmának vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány