Czipa, NikolettFehér, Csaba2019-11-132019-11-132019http://hdl.handle.net/2437/276094A fűszerek nagyon fontos szerepet töltenek be az élelmiszeriparban. Az élelmiszerek ízének és színének kialakítása mellett számos előnyös tulajdonságuk van: antioxidáns, antimikrobiális, gyógyszerészeti hatásuk is van. Ezek mellett jelentős a vitamin-, és ásványi anyag tartalmuk. Hozzájárulnak a táplálék jobb megemésztéséhez azáltal, hogy meggyorsítják a nyáltermelést. A diplomamunkám során 4-féle szárított fűszer elemtartalmát vizsgáltam: bazsalikom, majoranna, petrezselyem és oregánó. Az egyes fűszerekből 5-5 különböző fajtát használtam fel és hasonlítottam össze a bennük található 10 különböző ásványi anyag mennyiségét. Arra voltam leginkább kíváncsi, hogy a különböző fűszerek között mekkorák a különbségek az elemtartalomban.47hufűszernövényekelemtartalomicp-oesSzárított fűszerek mikro- és makroelem tartalmának vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány