Szalóki, MelindaRácz, Péter2017-12-152017-12-152017-12-14http://hdl.handle.net/2437/246519A hisztatin 5 fehérje egy antimikrobiális protein, mely jelen van az emberi nyálban. A fogászatban alkalmazott nikkel tartalmú fémötvözetekből kioldódó nikkel ionok kölcsönhatásba léphetenek a Hst-5-tel, így egyes embereknél allergiás tüneteket válthat ki. Kísérleteim ennek az interakciónak a vizsgálatára és megértésére irányultak, melyeket egy valós idejű, jelölés mentes detektálási technikával, FT-SPR-rel végeztem specifikus Ni(II) kötő monomolekuláris rétegen.37huFT-SPRNTAHisztatin 5SzerinArgininHisztidinNikkel és hisztatin 5 fehérje kapcsolatában résztvevő aminosavak kölcsönhatásának vizsgálata NTA monomolekuláris rétegen FT-SPR technikávalDEENK Témalista::Biológiai tudományok::BiokémiaDEENK Témalista::Orvostudomány::FogorvostudományDEENK Témalista::Kémia::Kolloidkémia