Kakuszi-Széles, AdriennHorváth, Éva2022-09-292022-09-292022https://hdl.handle.net/2437/337341A KUKORICA PRECÍZIÓS TÁPANYAG ÉS VÍZELLÁTÁSÁNAK HATÁSA EGYES ÉLETTANI FOLYAMATOKRA Absztrakt Vizsgálatokat a Debreceni Egyetem Látóképi Kísérleti Telepén végeztük, 2018 és 2020 között öntözött és nem öntözött körülmények között a Sushi (FAO 340), a Fornad (FAO 420) és Armagnac (FAO 490) hibrid bevonásával. A kísérletben műtrágyázás nélküli (kontroll) kezelés mellett a N-műtrágyaadagok alap- és fejtrágyaként megosztva kerültek kijuttatásra. A tavaszi alaptrágyaként kijuttatott 60 és 120 kg N/ha dózist kétszeri fejtrágyázás követte V6 és V12 fenofázisban, mennyisége +30 és +30 kg N/ha volt. Jelen dolgozatban a került elemzésre. Kutatási eredményeinkkel igazoltuk, hogy a helyspecifikus SPAD értékek alapján becsülhető a kukoricahibridek N ellátottsága, amely alapját képezi az optimális N, mennyiségi és időbeli kijuttatásának megtervezésére. V10 és R1 fenológiai stádium között mért SPAD értékek alapján, megbízhatóan becsülhető a várható terméshozam. Eredményeinkkel alátámasztottuk, hogy a növények fenológiai fázisnak előrehaladtával (V6-R1), csökkent a sztomatikus vezetőképességük, azonban a N-műtrágya alkalmazásával növelhető a sztómakonduktancia értéke. Eredményeinkkel bizonyítottuk, hogy a sztomatikus vezetőképesség nyomon követésével, a növényi tünetek megjelenése előtt kimutatható az aszály által okozott növényi stressz, így megelőzhető a stressz kialakulása és elkerülhető a terméskiesés. A legnagyobb termés akkor érhető el, ha az átlagos sztómakonduktancia 250 mmol m-2 s-1 körül mozog a tenyészidőszak alatt. A vizsgált évek (2018, 2019, 2020) mindegyikében, mindhárom hibrid, a Sushi (FAO 340), a Fornad (FAO 420) és az Armagnac (FAO 490) esetében a fejtrágyakezelésekben jelentősebb volt az öntözés fehérjetartalom csökkentő hatása. A legnagyobb csökkenést –a hibridek átlagában- (0,45 g/100g sza.) a V690 kezelésben mutattuk ki az A0 kezeléshez viszonyítva. Kutatásunk során kimutattuk, hogy a legmagasabb (4,74 g/100g sza.) olajtartalmat a korai érésidejű Sushi (FAO 340) hibrid érte el. A tavaszi alaptrágya kijuttatása igazoltan növelte az olajtartalmat (p<0,05). Csapadékos évjáratban szükség lehet a magasabb N-dózis alkalmazására a kukoricaszem olajtartalmának növelése érdekében. Kulcsszavak: kukorica, SPAD, sztómakonduktancia, termés, beltartalom IMPACT OF PRECISION NUTRIENT AND WATER SUPPLY OF MAIZE ON CERTAIN PHYSIOLOGICAL PROCESSES Abstract Studies were carried out at the University of Debrecen Látókép Experimental Station, under irrigated and non-irrigated conditions between 2018 and 2020. In the present study, the hybrids Sushi (FAO 340), Fornad (FAO 420) and Armagnac (FAO 490) were analysed. In the experiment, N fertiliser was applied as basal and top dressing in a split application with no fertiliser (control) treatment. The spring application of 60 and 120 kg N/ha as base fertiliser was followed by two top dressings at V6 and V12 phenophases at +30 and +30 kg N/ha. In the scope of the research it has been shown that, the site-specific SPAD values provide an estimate of the N supply of maize hybrids, which forms the basis for planning the optimal N application in terms of quantity and timing. Based on this information, the expected yield can be estimated. It was confirmed that stomatal conductance decreased with plant development, but stomatal conductance could be increased by the application of N fertiliser. With these results, it has been demonstrated that by monitoring stomatal conductance before the onset of plant symptoms, drought-induced plant stress can be detected, thus preventing the onset of stress and avoiding yield loss. The highest yield is obtained when the average stomatal conductance is around 250 mmol m-2 s-1 during the growing crop year. In all three hybrids, Sushi (FAO 340), Fornad (FAO 420) and Armagnac (FAO 490), the effect of irrigation in reducing protein content was more significant in the top-dressing treatments in every examined year (2018, 2019, 2020). The largest reduction, in the average of hybrids, (0.45 g/100 g dm.) was observed in the V690 treatment compared to the A0 treatment. In the scope of the research it has been shown that the highest oil content (4.74 g/100 g dm.) was obtained in the early-maturity hybrid Sushi (FAO 340). The application of spring basal fertilizer was confirmed to increase the oil content (p<0.05). In years with high precipitation, it may be necessary to apply higher N dose (top-dressing applied at 12-leaf stage) to increase the oil content of maize grain. Keeywords: maize, SPAD, stomatal conductance, yield, maize quality223hukukoricaSPADsztómakonduktanciatermésbeltartalom maizestomatal conductanceyieldmaize qualityA kukorica precíziós tápanyag és vízellátásának hatása egyes élettani folyamatokraImpact of precision nutrient and water supply of maize on certain physiological processesNövénytermesztési és kertészeti tudományokAgrártudományok