Buzás, Ferenc EdeVass, Fanni2023-05-042023-05-042023https://hdl.handle.net/2437/351793Napjainkban a hagyományos eljárások alapján készített kézműves termékek egyre inkább nagyobb népszerűségnek örvendnek. Ez köszönhető az emberek egészségtudatának, a jobb minőségű termékek iránti keresletnek. Dolgozatomban egy kézműves lekvárfőző üzemet terveztem, melyről Microsoft Excelben egy üzemgazdasági modellt is készítettem. A diplomadolgozatom elejém megfogalmazott célkitűzéseim arra vonatkoztak, hogy választ kapjak arra, mennyire jövedelmező és hatékony a kistermelői keretek között végzett lekvárfőzés? Illetve mikorra térül meg egy ilyen beruházás? A kérdések megválaszolásához meghatároztam a termék összetételét, alapanyagszükségletet és az előállítási technológiát. Kikalkuláltam a gyártási költségeket, a beruházás költségeit (gépek, berendezések, ingatlan). Meghatároztam a termék fogyasztói árát. Kiszámoltam a személyi jellegű költségeket, illetve készítettem egy cash flow elemzést és egy SWOT-analízist is.42huélelmiszerbiztonságlekvárkézműves élelmiszergazdasági elemzésüzemgadasági modellSWOT-analízisKézműves baracklekvár főző üzem gazdasági elemzéseDEENK Témalista::Közgazdaságtudomány::VállalatgazdaságtanHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.