Balláné Kovács, AndreaSzántó, Aurel-Ottó2023-05-192023-05-192023-04-28https://hdl.handle.net/2437/353901Kezdő, most már főállású kertészként számos buktatóval kellett szembe néznem. Az egyik ezek közül a megtermelt áru értékesítése mellett annak szállíthatósága. Voltak olyan fajták, amelyekkel a piacra való eljutás is gondot okozott. Ez azért történhetett meg, mivel termékeimmel egy olyan réspiacot céloztam meg, amely környékemen egyre inkább teret nyer. Kiváló ízvilágú, hagyományos fajtákat termesztek, ezek közül is legnagyobb tételben kutatásom témáját, paradicsomot. Első évben bizonyos fajták esetében nagy kiesésem volt a kalcium hiány miatt. Ezt próbáltam most orvosolni, vizsgálni, hogy az általam alkalmazott termesztéstechnológia mellett, milyen adagú lombon keresztül kijuttatott kalcium kezelés hoz megfelelő eredményt. Három, előző évben már termesztett látványosan eltérő, fajtát vizsgáltam. Közös bennük, hogy mind rózsaszín és a piacon nagyon kedvelt, az LSL fajtakörbe tartozó paradicsomokkal ellentétes puha terméshús és kiváló íz miatt. Ezek a fajták a következők voltak, Rosalinda Rossa F1, Rugby F1 és Gigante Roz. Mivel a kísérlet a koronavírus járvány közepén zajlott, így a határok és az itthoni laboratóriumok is zárva voltak, ezért a vizsgálati módszerek egyszerűek, de annál élet szerűbbek. Vizsgáltam a növények magasságának változását, a megtermékenyült termések számát és súlyát, valamint az érett termések eltarthatóságát. Ahogy várható volt, nagy eltérések mutatkoztak. A locsolással egy menetben ugyan kellő mennyiségű kalciumot juttattam ki, azonban ez a környezeti hatások miatt nem volt megfelelően felvehető az állomány számára. A fóliasátor teljes hosszában összesen 18 sort, minden fajtából és minden kezelésből egy duplasort vizsgáltam. Mindegyik fajtát kezeltem lombon keresztül kalciummal, egyik csoport 15 naponként, következő 10 naponként utolsó pedig 5 naponként kapta meg a kezeléseket. A kezelés 2,5l/ha mennyiségben kijuttatott MYR Calcium nevű termék, amely 5% kalciumot tartalmaz. A vizsgálatokból kiderült, hogy a kalcium adagok gyakoriságának növelése kedvező hatással van mind a növénymagasságra mind a termések számára és ezáltal a kötések össztömegére is. Az első, az állomány számára még kedvező hőmérsékleten vizsgált paradicsom eltarthatósági vizsgálatok esetében nem nagy eltérések mutatkoztak a különböző kezelések hatására. Azonban a nyár közepén, amikor a hőmérséklet már jócskán átlépte a kedvező tartományt és az állomány is a teljesen le volt terhelve, egyre látványosabbak lettek az eltérések. Ez azt jelenti, hogy a rövid kultúra, amely 6 kötés után tetejezve volt, már érleli a negyedik fürtöt is, az utolsó kettő nagy méretű, de még a másodikból, harmadikból is található rajta. Az eltarthatósági vizsgálatokban mindegyik fajta esetében kimutatható volt a kalcium kezelések hatása. A Ca1 (15 naponkénti) és Ca3 (5 naponkénti) kezelések eredményei között napok voltak. A gyakoribb kezelések hatására több nappal nőtt a paradicsom eltarthatósága, a Gogante Roz esetében ez 3 nap volt. Kísérletem véleményem szerint eredményesnek mondható, annak eredményeit és az ehhez kapcsolódó más megfigyeléseket a jövőben felhasználom.39huparadicsomkalciumeltarthatóságSzalacsHajtatott paradicsom minőségének vizsgálata kalcium-tartalmú lombtrágyázás hatásáraDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.