Karaffa, LeventeGyarmati, Annamária2013-05-142013-05-142013-05-132013-05-14http://hdl.handle.net/2437/168147Diplomamunkám egyik célja, hogy a fermentáció során alkalmazható on-line mérési módszereket mutassak be. Dolgozatom során először általános ismertetőt nyújtok a fermentációról, mint ipari folyamatról, kiemelve a fed-batch fermentációt, beszélek a fermentációk szabályozásáról. A műszerek típusait a mérések módja és célja szerint ismertetem, valamint a fermentációban alkalmazott műszerekkel szemben támasztott követelményekről is beszámolok. Bemutatom továbbá az on-line, at-line, in-line és off-line mérési módszerek közötti különbségeket.Diplomamunkám másik célja közeli infravörös spektroszkópiai mérés elemzése. Írok magáról a NIR spektroszkópiáról, előnyeiről, hátrányairól egyaránt.59hufermentációmérésOn-line mérések a fermentációbanDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Biotechnológia