Karaffa, Erzsébet MónikaBarna, Adrien2019-11-272019-11-272019-10http://hdl.handle.net/2437/276912Napjainkban a mezőgazdasági és élelmiszeripari kórokozók által okozott betegségek és romlások nagymértékű minőségi, mennyiségi és gazdasági károkat okoznak az élelmiszerlánc szereplői számára. Továbbá a kórokozók rezisztenssé válása és a környezetvédelmi problémák miatt az alkalmazható peszticidek és tartósítószerek száma folyamatosan csökken. Mindezen problémák miatt egyre nagyobb az érdeklődés a biológiai védekezésen alapuló módszerek iránt. Kutatómunkám során a biológiai védekezés során is alkalmazható lehetséges antagonista szervezetek (Epicoccum nigrum; Trichoderma orientalis; Aspergillus calidoustus; Fusarium proliferatum) kompetíciós képességét, valamint hatásmechanizmusát direkt konfrontációs, beoldódó vegyület és illó anyag vizsgálatokkal tanulmányoztam.50hubiológiai védekezéskórokozóBCAFonalas gombák antagonista hatásainak tanulmányozása növényi és élelmiszeripari kórokozókkal szembenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány