Szűcs, SándorWolf, Eszter2014-05-132014-05-132014-04-012014-05-13http://hdl.handle.net/2437/192144Mindannyiunk számára fontos követelmény az élelmiszerekkel szemben, hogy ne csak táplálóak, hanem biztonságosak is legyenek. Azonban az élelmiszerfertőzések és élelmiszermérgezések egyre nagyobb tömegeket érintenek, ezért választottam a dolgozatom témájának az élelmiszer eredetű megbetegedések tárgykörét. Az élelmiszer-fertőzések és élelmiszermérgezések európai viszonylatban az akut, gyorslefolyású megbetegedések között a második-harmadik helyen állnak multikauzális betegségcsoportot képezve. Az Egészségügyi Világszervezet [World Health Organization, (WHO)] adatai szerint a fejlett ipari országokban évente a lakosság csaknem 10-30%-át érintik, és becslések alapján a bejelentett esetekhez képest 10-100-szor gyakrabban fordulnak elő. Ezért dolgozatom célja az, hogy az élelmiszer eredetű betegségekkel kapcsolatos szakirodalmi ismeretek összefoglalását követően átfogó képet adjon a Magyarországon előforduló élelmiszerfertőzések és élelmiszer-mérgezések gyakoriságáról, jellemzőiről, és azok változásáról a 2005 és 2012 közötti időszakban.45huélelmiszer-fertőzésélelmiszer-mérgezésélelmiszer eredetű megbetegedésSalmonellaClostridiumStaphylococcus aureusgombamérgezésCampylobacter jejuniBacillus cereusAz élelmiszer-fertőzések és élelmiszer-mérgezések előfordulása Magyarországon 2005 és 2012 közöttDEENK Témalista::Orvostudomány::Népegészségügy