Peles, Ferenc ÁrpádNagy, Fruzsina2015-10-302015-10-302015-10-30http://hdl.handle.net/2437/217536A takarmányipar egyik, ha nem a legfontosabb és legnagyobb hangsúlyt érdemlő problémája a mikotoxinok jelenléte a takarmányanyagokban. Amennyiben jelenlétük a hivatalos vizsgálatok szerint az adott tételben igazolásra kerül, utólag védekezni ellenük lehetséges ugyan, de nehéz és nem garantálható a toxinmentesség. Nagyobb figyelmet kellene fordítani a megelőzésre, de tekintve az éghajlati körülmények viszonylag gyors átalakulását, mind inkább a mikotoxinokkal való együttélésre kényszerülünk. Dolgozatomban 2012-,2013 -és 2014-ben a TMR(total mixed ration) takarmányokban mért aflatoxin, ochratoxin, fumonizin, zearalenon, és DON mennyiségeket hasonlítottam össze, a hazánkban használt irányértékek segítségével.Célom az volt, hogy a mért adatok felhasználásával megállapítsam, jelenleg hazánkban mely mikotoxinok veszélyeztetik a haszonállat állományokat, a takarmányon keresztül, különös tekintettel a tejelő szarvasmarhákra.42huNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 MagyarországmikotoxinaflatoxintakarmányMikotoxinok a keveréktakarmányokbanDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány