Sipos, PéterTóthné Bogárdi, AndreaLinczer, Edit Linda2016-05-242016-05-242016http://hdl.handle.net/2437/227955Napjainkban a táplálkozás egyre jobban a figyelem középpontjába kerül. Az emberek többsége betegségük leküzdése érdekében, amíg mások egészségük megőrzése érdekében, vagy divatszokásként próbálnak odafigyelni a helyes és változatos táplálkozásra. A megfelelő táplálkozás eléréséhez fontos beépíteni étrendünkbe a gyümölcsöket. A gyümölcsök sokfélesége változatossá teszi táplálkozásunkat, és tápanyagaik, valamint egyéb összetevőik révén jelentős szerepük van az egészség megőrzésében, ezért naponta szükség van fogyasztásukra.A bogyósok fogyasztása a szív-érrendszeri-, és daganatos betegségek kialakulási kockázatának csökkentésében játszanak fontos szerepet, az eredményes hatás szoros összefüggésbe hozható a szervezetben keletkező szabadgyökök elleni védelemmel. Diplomadolgozatomban szeretném bemutatni a faeper, köszméte, fekete- és vörös ribizli jellemzőit, felhasználási lehetőségeiket, az antioxidánsok általános tulajdonságait és vegyületeiket.43huantioxidánsbogyós gyümölcsBogyós gyümölcsök antioxidáns hatású vegyületeinek vizsgálataDEENK Témalista::Orvostudomány