Nagy, TiborTolvaj, Petra2024-06-202024-06-202024https://hdl.handle.net/2437/374282Dolgozatomban 16 különböző ajakrúzs összetételét vizsgáltam GC-MS és ICP-OES módszerekkel. A rúzsok az intenzív érzékszervi hatások miatt illat-, íz- és színanyagokat is nagyobb mennyiségben tartalmaznak. Különös hangsúlyt fektettem az allergének, endokrin diszruptorok és potenciális nehézfém szennyezők azonosítására és ismertetésére. Az egyes komponensek azonosításához GCMS spektrumkönyvtárat és Kováts retenciós indexet alkalmaztam, továbbá kerestem az összefüggést az elemanalízis eredménye és a termékek összetevőlistája között.46hukozmetikumtömegspektrometriaelemanalízisgázkromatográfiaDekorkozmetikumok - mi található a csomagolásban kémikus szemmel?Kémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.