Topa, Emőke AnitaCsoma, Orsolya2024-01-082024-01-082023-04-20https://hdl.handle.net/2437/364633A chili szószok olyan ételekhez adott fűszeres szószok, melyek jellegzetes ízt és pikáns ízvilágot képviselnek. Magyarországon már régóta ismertek, egyre népszerűbbek és sokan rajonganak értük. Fő összetevője a paprika, a világ számos részén elterjedt, több kultúra nélkülözhetetlen összetevője. Szakdolgozatomban 12 különböző chili szósz beltartalmi összetételeit vizsgáltam meg. A szószok összetételét kémiai és analitikai módszerek segítségével határoztuk meg. A vizsgált összetevők közé sorolható pl: C-vitamin,kapszaicin tartalom,szárazanyag tartalom.43huc-vitaminkapszaicinchili szószChili szószok összetételének vizsgálataDEENK Témalista::Kémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.