Diósi, GerdaKiss, Judit2017-04-272017-04-272017-04-26http://hdl.handle.net/2437/238634A gabonanövények az emberiség egyik legrégebben termesztett és legelterjedtebb növényei, melyek már az ősidők óta elengedhetetlen részét képezik a táplálkozásunknak. Csakúgy, mint a belőlük készült kenyér, mely pótolhatatlan szerepet tölt be étrendünkben. Diplomamunkám készítése során kutatást végeztem az alakor mezőgazdaságban betöltött szerepéről, beltartalmi értékeiről és az egyes alkotók élettani hatásairól, valamint a növény és a belőle készült liszt minőségvizsgálati módszereiről. Ezzel egyetemben a búza tulajdonságait is figyelembe vettem, a minőségvizsgálatokat mindkét növényen elvégeztem. Ezt követően próbacipókat készítettem alakor liszt és BL55 felhasználásával, ezek különböző arányú kombinációjából. Majd elvégeztem a próbacipó méréseit és állományvizsgálatot is végeztem.45hualakorőszi búzaminőségvizsgálatkenyérállományvizsgálatteljes szemlisztpróbacipóTriticum monococcumTriticum aestivum L.Az alakor (Triticum monococcum) és az őszi búza (Triticum aestivum L.) összehasonlító minőség vizsgálatai teljes szemre, lisztre és termékre vonatkoztatvaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány