Peles, FerencOrliczki, Orsolya2011-11-292011-11-2920112011-11-29http://hdl.handle.net/2437/119319A mikrohullámú berendezéseket ma már mindennapi életünkben is gyakran alkalmazzuk. Mégis, rendkívül keveset tudunk erről a technológiáról, annak hatásairól. Információt sokszor az Internetről szerzünk, ahol rengeteg olyan „tényt” közölnek, aminek a magyarázatát a cikk írója is tévesen közli, ezáltal az arra tévedt olvasó téves, tudományosan nem alátámasztott adatokat ismernek meg. Jelenleg vitatott tény, hogy a mikrohullámú kezelésnek csupán nem termikus hatásai vannak-e, vagy esetlegesen léteznek nem termikus hatások is. Többen is a nem termikus hatásokban találják a magyarázatát egyes mikroorganizmusokra gyakorolt hatás vizsgálatakor. Dolgozatomban a mikrobákra gyakorolt hatást figyeltem meg, gyűjtöttem össze kutatók adatait felhasználva. Szót ejtettem a kezelés elméletéről, lehetőségeiről is.38humikrohullámmikrobiológiakíméletes hőkezelésA mikrohullámú kezelés élelmiszer- mikrobiológiai jelentőségeMicrobiological Effects of Microwave Treatmentmikrohullámmikrobiológia