Vargáné Csobán, KatalinRácz, Emese Anna2024-06-182024-06-182024-04-18https://hdl.handle.net/2437/373291Szakdolgozatomban szeretném a Tokaj-Hegyalja borvidék területéhez szorosan kapcsolódó borturizmust és annak fejlődését bemutatni, hogy hogyan alakult ki a turizmus ezen ágazta, milyen változásokon ment át az évezredek során a térségben. A magyar borturisták típusait, szokásait, motivációit ismertetni, átfogóbb képet adni arról, hogy mennyire ismert a mai emberek körében a borturizmus mint utazási forma. Hogy milyen látnivalók és különlegességek vonzzák az utazókat a Tokaj-hegyaljai borvidékre. Részletes bemutatásra kerül a különleges mikroklímájú borrégió és annak története, a méltán híres, itt termő szőlőfajták, továbbá a helyi borkészítés művészete. Valamint a gasztroturizmus kialakulása és azon belül is a borhoz kapcsolódó utazási szokások fejlődése a térségben. Primer kutatási módszerként kérdőíves felmérést végeztem, amelyen 125 ember vett részt. Kutatásom egyik fő célkitűzése a borturizmus keresletét befolyásoló tényezők vizsgálata volt. Szerettem volna választ kapni arra a kérdésre, hogy milyen hatást gyakorol a válaszadókat egy borszakértő véleménye, illetve, hogy mennyire ismerik a különböző internetes fórumokat, blogokat ebben a témában. Melyek a legfontosabb szempontok, amik alapján kiválasztásra kerül általuk egy borvidék mielőtt meglátogatnák azt.53huborvidékturizmusborturizmusTokaj-HegyaljaA Tokaj-Hegyalja borvidék és a borturizmus fogyasztói megítéléseConsumers' evaluation of the Tokaj-Hegyalja wine region and its wine tourismKözgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.