Pepó, PéterBársony, PéterKarancsi, Lajos Gábor2015-11-232015-11-232015http://hdl.handle.net/2437/219009A vizsgálatainkat a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet Látóképi Kísérleti Telepén beállított, kisparcellás kísérletben végeztük 2012. április-2014. október között. A kísérlet keretein belül különböző genotípusú kukorica hibridek tápanyagreakcióját és minőségét vizsgáltuk. A kukoricatermesztésben is felértékelődött a hibridválasztás és az agrotechnika szerepe. Továbbá nagyon fontos gazdasági és környezetvédelmi kérdéssé vált a műtrágya felhasználás is. Kutatási témám fontosságát az jelenti, hogy adott talajviszonyok mellett meghatározzuk a köztermesztésben lévő néhány kukorica hibrid optimális műtrágya igényét, ezáltal csökkentsük a környezet terhelését az optimális műtrágyaadag meghatározásával, ugyanakkor a kukorica hibridek genetikai potenciáljának jobb kihasználásával nagyobb terméseket érjünk el. A kísérlet folyamán arra kerestük a választ, hogy a különböző évjáratok, genotípusok és eltérő mennyiségű műtrágyaadagok hogyan befolyásolják a termésmennyiséget és minőséget, milyen mértékben változtatják meg a vizsgált fiziológiai paraméterek értékét.The present research work has been carried out between April 2012 and October 2014 within the confines of a small-plot experiment set up at the Látókép Research Site of the University of Debrecen, Centre for Agricultural Sciences, Farm and Regional Research Institute. Nutrient reaction and yield quality of maize hybrids of different genotypes were studied in this experiment. In the maize production appreciated the role of hybrid selection and agricultural technology. It is very important economic and environmental issue has become the fertilizer consumption. Importance of my research topic means that we can determine the optimum fertilizer demand of some maize hybrids, which they are cultivated in addition to specific soil conditions, thereby we can reduce the load of the environment by defining the optimal dose of fertilizer. However, we can achieve greater yields with better use of genetic potential of maize hybrids. In the present work it was set as an objective to reveal how different crop years, genotypes and different fertilizer dosages affect yield amount and quality, just as in which extent they change the studied physiological parameter values.158hukukoricamaizenövénytermesztési és kertészeti tudományokcrop production and horticultural sciencesműtrágyázástápanyagszintterméshibridfiziológiai tulajdonságokfertilizationnutrient levelyieldhybridphysiological propertiesEltérő genotípusú kukorica hibridek tápanyag reakciójának és minőségének vizsgálata csernozjom talajonStudy of quality and nutrient reaction of different maize hybrids with different genotypes on a chernozem soil typeAgrártudományok