Kutasy, ErikaIllyés, Balázs2013-04-262013-04-2620132013-04-26http://hdl.handle.net/2437/165911A szakirodalmi áttekintésben ismertettem a kamilla történetét, népies neveit, rendszertanát, biológiai sajátosságait, a vele összetéveszthető és rá nem hasonlító rokon fajokat. Továbbá bemutattam a kamilla előfordulását, leírtam környezeti igényeit, a szakszerű gyűjtés feltételeit mind a vadon termő, mind pedig a termesztett kamilla esetében. Részletesen ismertettem a kamilla termesztéstechnológiáját, kitérve az előveteményre, trágyázásra, talaj előkészítésre, vetésre, ápolásra, betakarításra, hozamra, szaporítóanyag előállításra, az elsődleges feldolgozásra és tárolásra, a kamilla hatóanyagaira, gyógyászati és egyéb felhasználására, és végezetül kamilla receptekre.Vizsgálataimat a HERBÁRIA Zrt. Balmazújvárosi üzemében végeztem, ahol felmértem a feldolgozás és értékesítés menetét, dolgozatomban bemutattam a HERBÁRIA Zrt.-t és Balmazújvárosi üzemét, ismertettem minőség politikáját és pályázati információit. Jellemeztem a kamilla beszállítás módját, a homogenizálás folyamatát, az MMT rosta működését, kezelési utasítását, takarítását és karbantartását. Szót ejtettem a Binder szárító gépről, annak kezeléséről, az illóolajának kinyeréséről, a kamilla értékesítéséről, és a cég termékeiről. A következtetésekben kifejtettem véleményemet, és javaslatokat tettem, hogy, hogyan lehetne javítani, még optimálisabbá, sikeresebbé tenni, a kamilla termesztését és feldolgozását.50hukamillafeldolgozásgyógynövénytermesztéshasználatagyógyhatásA kamilla feldolgozása a Herbária Zrt. Balmazújvárosi üzemébenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány