Fazekas, Mónika ÉvaPap, Máté2024-06-192024-06-192024-04-15https://hdl.handle.net/2437/373710Az általam elvégzett laboratóriumi kísérlet célja az volt, hogy megvizsgáljam a különböző kapszaicin származékok hatását a Fusarium graminearum gomba másodlagos anyagcseretermékeinek a termelődésében szerepet játszó gének expressziójára. Korábbi tanulmányokból ismert a chili paprikában jelen lévő vegyület, a kapszaicin antimikrobiális hatása. Hipotézisünket erre alapozva állítottuk fel, miszerint a Fusarium ellen is hatékony lehet, így segítve a gazdákat egy hatékony, környezetkímélő gombaölő szer kifejlesztésével.42huFusarium graminearumKapszaicingénexpresszióKülönböző kapszaicin származékok hatásának vizsgálata a Fusarium graminearum másodlagos metabolitjainak a termelésében szerepet játszó gének expressziójáraExploring the effects of various capsaicin derivatives on the expression of genes involved in the production of secondary metabolites in Fusarium graminearum.Biológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.