Gonda, SándorFóris, Ildikó2017-05-102017-05-102017http://hdl.handle.net/2437/239818A tanulmányban Armoracia rusticana kallusztenyészeteket neveltünk fel in vitro körülmények között. Majd a sikeres növényregenerálás után Ascomycota törzsbe tartozó torma endofiton gombákkal inokuláltuk a növényeket. Azt vizsgáltuk, hogy a sikeres kolonizáció után milyen hatást gyakoroltak a gombák a torma peroxidáz és mirozináz enzim aktivitására. Mind a két esetben kiszámoltuk a kapott eredmények fehérje tartalmát. Ezt a fehérje tartalmat megvizsgálva kaptuk azt, az eredményt mi szerint egyik esetben sem történik jelentős változás az enzimek aktivitásánál. Azonban a várt eredményünk az volt, hogy meg fog növekedni az enzimek aktivitása. Ez nem következett be, ennek oka valószínűleg a kísérlet időtartama, illetve az, hogy tormából származó endofiton gombákat használtunk a kísérlet során.32huendofitonmirozinázperoxidáztormaEndofiton kolonizáció hatása a peroxidáz és mirozináz enzimek aktivitására torma hajtásokban in vitroDEENK Témalista::Biológiai tudományok