Bors, MártonMarkos, Alexandra2019-11-152019-11-152019-11-15http://hdl.handle.net/2437/276266Szakdolgozatom témája különböző állati zsiradék és növényi olaj zsírsav profiljának meghatározása volt. Szabványban leírt előkészítési mód szerint,illetve egy saját módosított módszerrel végeztem. A dolgozatban ismertettem a a zsírsavak sajátosságait,illetve 4 növényi olajat és 4 állati eredtű zsír zsírsavösszetétetét vizsgáltam zsírsav metil észterré való átalakítás során,amelyet majd GC-FID műszerrel vizsgáltam meg. A mérés során kapott összetételeket összevetettem az irodalomban megtalálható zsírok/olajok összetételével.Mindkét módszernél 37 komponenses FAME-mix standardoldattal készített kalibrációt használtam.Fő célom a szabványos BF3 előkészítési módszerének módosítása volt, elsősorban a BF3 toxikussága miatt.26huzsírsavgázkromatográfiaNövényi olajok és állati eredetű zsírok zsírsavösszetételének meghatározásaDEENK Témalista::Kémia