Czipa, NikolettGál-Balogh, Kitti2016-12-062016-12-062016-10-28http://hdl.handle.net/2437/233022A méz régóta ismert kiváló táplálékforrás, emellett a gyógyászatban és a szépségiparban is előszeretett alkalmazzák napjainkban is. Magas cukortartalma miatt nem kalóriaszegény élelmiszer, de mindenképpen fontos megemlíteni, hogy azon kevés élelmiszerek csoportját erősíti, amelyek a természetes táplálékok közé tartoznak. Számos jótékony hatását elsősorban a benne rejlő értékes komponensek adják, mint például az ásványi anyagok. Ebből fakadóan vizsgáltam a magyarországi termelői mézek mikro- és nyomelemtartalmát. Mindezek mellett a mézekben – sok más élelmiszerhez hasonlóan – előfordulnak szennyező fémek is (Cd, Pb, Hg), amelyek kimutatását is elengedhetetlennek tartottam.59humézkockázatbecslésnyomelemnehézfémekfajtamézekKülönböző fajtamézek mikro- és nyomelemtartalmának meghatározása és kockázatbecsléseDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány