Kincses, SándornéSzuja, Judit2025-04-142025-04-142024https://hdl.handle.net/2437/389161A cukkini (Cucurbita pepo) tápláló és sokoldalúan felhasználható zöldség, amelynek tartósítása különösen fontos az év során történő folyamatos elérhetőség érdekében. A dolgozatom célja a cukkini különböző tartósítási módszereinek – mint a tejsavas erjedés, ecetes és citromsavas tartósítás, szárítás és fagyasztás – bemutatása és ezek hatékonyságának vizsgálata. Az érzékszervi és kémiai vizsgálatok eredményei alapján a tartósítási eljárások jelentős mértékben hozzájárulnak a cukkini tápértékének, ízének és állagának megőrzéséhez. A megfelelő tartósítási módszerek alkalmazása nemcsak az élelmiszerbiztonságot növeli, hanem segít az élelmiszerpazarlás csökkentésében is, illetve hozzájárul a fenntarthatóbb élelmiszer-felhasználáshoz.53hucukkinitartósítástartósítási eljárásokA cukkini tartósítási lehetőségeiKémia::BiokémiaKémia::Analitikai kémiaKémia::AgrokémiaBiológiai tudományok::MikrobiológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.