Radócz, LászlóTóth, Beáta2024-06-122024-06-122024-05-09https://hdl.handle.net/2437/372448A dió termesztése során új kórokozók jelentek meg. A pontos védekezési lehetőségek kidolgozásához ismernünk kell ezen patagén gombák teljes életciklusát. Vizsgálatokat folytattunk ennek érdekében. Az intenzívebb termesztéstechnológia, valamint a klímaváltozás hatása miatt új kártevők és kórokozók jelentek meg a dióültetvényekben, ami komoly kihívás elé állította a hazai diótermesztést. A dió szüret előtti termés rothadása és penészesedése a gyümölcs kezdeti fejlődési stádiumaiban kívülről nem detektálható, így rendkívül nehéz kiszűrni az egészséges diók közül. A héjas dió értékesítésekor komoly piaci problémákat okozhat a betegség megjelenése. Az aszályos időszak után fellépő csapadékos időjárás, a vízstressz a gazdanövények fogékonyságát növeli.40hudiótermésrothadásbotriosphaeriaA dió gyümölcsrothadását okozó kórokozók vizsgálata és védekezési lehetőségek kidolgozása a szatmári tájkörzetbenMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.