Antunovics, ZsuzsaKállai, ZoltánBűdi, Péter2025-07-042025-07-042025-05-07https://hdl.handle.net/2437/395410A bor egy fontos ősi ital, mely jelentős társadalmi és gazdasági értékekkel rendelkezik. A Saccharomyces élesztőgomba nemzetség az ipari erjesztési folyamatok egyik kulcseleme, biotechnológiai kutatások része. Kutatásunk során Saccharomyces cerevisiae és Saccharomyces uvarum élesztők keresztezéséből létrehozott hibridek fiziológiáját tanulmányoztuk. A hibridek két különböző fajhoz vagy törzshöz tartozó szervezet ivaros szaporodásának az eredményei. A hibridek a szülői törzseik tulajdonságait megörökölhetik, de nem lehet tudni előre, hogy ezen kombinált tulajdonságok előnyösek vagy hátrányosak lesznek-e. Emiatt hibridjeinket számos kísérleti módszerrel tanulmányoztuk (cukorfermentációs teszt szintetikus mustban, savtermelés mérés kréta agaron) és valódi borászati erjesztésben is alkalmaztuk, hogy kiderítsük képesek voltak-e egyesíteni a szülők erősségeit és pótolni hiányosságaik. A hibridek szintetikus és természetes mustban is rendkívül effektíven működtek, sokkal gyorsabban és több cukrot fermentáltak, valamint kevesebb savat termeltek, mint a szülők. A természetes mustba oltott élesztőtörzseink jó ízű és gyümölcsös illatjegyekkel rendelkező borokat fermentáltak. A hibridek a kombinált tulajdonságaikkal javítani tudták a szülői törzsek gyengeségeit. Az eredmények alapján az élesztőhibridek feltehetően praktikusak lehetnek borkészítésben és segíthetnek a borászat globális problémáinak leküzdésében.43huSaccharomycesHibridBorÉlesztőgombaBorászatban is felhasznált Saccharomyces élesztőhibridek fiziológiás elemzéseBiológiai tudományok::GenetikaBiológiai tudományok::MikrobiológiaBiológiai tudományok::BiotechnológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.