Czeglédi, LeventeMonori, IstvánMajor, Zsuzsa2011-05-242011-05-2420112011-05-24http://hdl.handle.net/2437/108737A dolgozatomban berrichon du cher F1 bárányok, a blanche de massiff central (bmc) F1 és a magyar merinó F1 bárányok teljesítményvizsgálata kerül bemutatásra. Vizsgáltam az átlag tömeggyarapodást, napi tömeggyarapodást, vágási arányt és a S/EUROP- minősítést. Vágási arányban az új fajtacsoportok eredményesebb értékeket mutattak a magyar merinó bárányoknál. A magasabb carcass átlag súly is már arra enged következtetni, hogy a vágási arányok kedvezőbbek lesznek, amit statisztikailag is igazoltam. A legjobb százalékot a berrichon du cher F1 bárányok 52%-a mutat, a bmc F1 bárányok 50%-ot, ezzel szemben a merinó 47%-ot. A berrichon du cher F1 és a blanche de massiff central F1 bárányok vágási aránya jóval kedvezőbb a magyar merinóhoz képest. Az EUROP-minősítések eredményei alapján is látható a különböző genotípusú hízóbárányok tulajdonságbeli különbségei. A magyar merinó átlagos teljesítményét mutat az R minősítés szempontjából. A berrichon minősítése volt a legjobb, az 59%-os R minősítéssel a bmc 73%-os eredményével szemben. Megállapíthatjuk, hogy a megszokott hazai fajtákon kívül az új berrichon du cher és blanche de massiff central F1 hízóbárányokkal jobb eredményeket érhetünk el a hús irányú tenyésztés során.46huSzakirodalomA kísérlet bemutatásaBárányok hizlalási paramétereiHizóbárányok vágási arányaS/EUROP-minősítés vizsgálatKülönböző genotípusú hízóbárányok teljesítményvizsgálataPerformance control of different genotypes of fattening lambsDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudományno_restriction