Ács-Szabó, LajosBakó, Boldizsár Máté2023-05-082023-05-082023-04-26https://hdl.handle.net/2437/352282Friss csirkemell, sertéskaraj és marha bélszín húsokról izoláltunk különböző élesztő törzseket. Miután meggyőződtünk az izolált törzsek mikrobiológiai tisztaságáról, a felszaporított élesztők potenciális egészségügyi kockázatának felmérése érdekében megvizsgáltuk a szaporodási képességüket 37°C-on, továbbá, hogy képesek-e invazív hifafonalat képezni és hogy rendelkeznek-e a törzsek proteolitikus aktivitással. Ezekhez a vizsgálatokhoz csepegtetéses módszert alkalmaztunk. Az eredmények azt mutatták, hogy egyik élesztő sem képes 37°C-os hőmérsékleten szaporodni. A sertéskarajról izolált törzsek erős a proteolitikus aktivitással bírtak. Invazív hifafonalat a csirkehúsról izolált törzseken kívül mindegyik törzs képes volt növeszteni. Ezt követően különböző molekuláris biológiai módszereket alkalmazva (Colony PCR, agaróz gélelektroforézis, DNS tisztítás, Sagner-szekvenálás) meghatároztuk a vizsgált törzsek 28S rDNS szekvenciáit. Bioinformatikai módszerek segítségével azonosítottuk az élesztőtörzseket, amelyek a Candida zeylanoides, Prillingera fragicola, Yarrowia divulgata/galli, Candida parapsilosis, Debaryomyces hansenii fajoknak bizonyultak a szekvenciájuk alapján.51huélesztőgombáktaxonómiamikrobiológiaNyers húsokról származó élesztőtörzsek vizsgálata és taxonómiai meghatározásaDEENK Témalista::Biológiai tudományok::MikrobiológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.