Nagy, Péter TamásKiss, Gergely2024-01-082024-01-082023-10-25https://hdl.handle.net/2437/364601Kutatómunkám célja volt, hogy megállapítsam, az alkalmazott tápoldat milyen hatással bír a szilvafák tápanyagtartalmára és a gyümölcs beltartalmi tulajdonságaira. A kísérletben a Víz- és Környezetgazdálkodási Tanszékről származó Chlorella vulgaris algát és a belőlük származó tápanyagokat tartalmazó oldatot alkalmaztam. Több, mint 60 fa lett bevonva a kísérletbe, melyek 3 sorban helyezkedtek el. Négy alkalommal juttattam ki a készítményt az ültetvénybe, kézi permetezéssel, április és július eleje között. Az érés kezdetén – augusztus elején – levél- és gyümölcsmintákat vettem, majd különféle laboratóriumi vizsgálatoknak vetettem alá azokat. A munka során a kezelt fasorok eredményeit hasonlítottam össze, a kezeletlen kontrollal. A kezeletlen kontroll alatt azt a fasort értem, amelyet nem kezeltem a tápoldattal, vagyis az összehasonlítás alapja a kezelt fasor mellett. A laboratóriumi mérések eredményei alapján a gyümölcsméretet, tömeget, húskeménységet, a levélben lévő tápelemek megoszlását, a cukortartalmat, illetve a savtartalmat határoztam meg. A fejlesztés alatt álló készítmény és Magyarország egyik legelterjedtebb szilvafajtája számára egy újabb ültetvénykísérlet eredményei irányadóak lehetnek a továbbiakban.41hutápanyaggazdálkodástápanyagutánpótlásgyümölcsgyümölcsültetvényszilvaalgalombtrágyaIntegrált szilvaültetvény alternatív tápanyagutánpótlásaItegrated plum orchard's alternative nutrient supplyDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.