Karaffa, LeventeMárton, AlexandraMolnár, Csilla2021-11-182021-11-182021-11-18http://hdl.handle.net/2437/325002Kísérleteim során azt vizsgáltam ,hogy Aspergillus niger citromsav termelő körülmények közé oltva, hogyan reagál a különböző kezdeti pH-értékekre. Azzal a várakozással kezdtem a kísérletbe, hogy a pH-sokk negatív hatással lesz majd a citromsav kihozatalra, elnyújtja a lag-fázist, ezzel késleltetve mind a növekedést, mind pedig a termelést. Feltevésemnek megfelelően, az eredményeink azt igazolják, hogy a nagy mértékű pH-sokk elnyújtja a lag-fázist, ezzel késleltetve mind a növekedést, mind pedig a termelést, de hosszútávon az Aspergillus niger alkalmazkodó képessége miatt, nincs hatással a végső moláris hozamra. A kísérleteink azt mutatják, hogy a kis mértékű pH-változás nem okozott sresszt, legalábbis annak nem volt kihatása sem a növekedésre, sem a citromsav termelésre.29hupHAspergillus nigercitromsavpH-sokkAz inokulálás során megváltozott pH-hatása a citromsav termelésre.DEENK Témalista::Biológiai tudományok