Borbélyné Varga, MáriaBorosné Győri, Anikó ÁgnesPálfi, Tamás2010-07-072010-07-0720102010-07-07http://hdl.handle.net/2437/97453Az élelmiszertermelés során az ellenőrzés az elmúlt évtizedekben áttevődött a végtermék ellenőrzéstől a technológiai folyamatokra, feldolgozásra. Az így kialakított termelési rendszert, amely a GHP és GMP alkalmazásával közegészségügyi és higiéniai szabályok betartásával biztonságos élelmiszert eredményez HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - system) rendszernek, vagyis Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok rendszerének nevezzük. A 852/2004/EK rendelet lehetővé teszi, hogy a HACCP-alapú eljárásokat rugalmasan hajtsák végre, ilyen módon biztosítva, hogy minden helyzetben alkalmazhatóak legyenek. Rugalmasság: A HACCP-elgondolás lehetővé teszi a HACCP-elveknek a megkövetelt rugalmassággal történő végrehajtását annak biztosítása érdekében, hogy az bármilyen körülmények között alkalmazható legyen, különösen az élelmiszeripari kisvállalkozásoknál történő egyszerűsített végrehajtásához. Az általános, valamint a kis vállalkozások esetében lehetőség szerinti rugalmasságot adó dokumentumok alapján jött létre a „Bihari-Sertés” Kft Magyarhomorogi vágóhídjának minőségügyi rendszere. Létezik egy olyan megoldás is, ami leginkább a kis-, és mikrovállalkozások számára nyújt lehetőséget ahhoz, hogy élelmiszeriparral foglalkozzanak. Ez az új megoldás a vágópont.47huHACCPvágóhíd852/2004/EKminőségügyA HACCP-elvek egyszerűsítésének végrehajtása a "BIHARI-SERTÉS" Kft. Magyarhomorogi vágóhídjánDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékekrestricted