Micskei, KárolyBalázs, Péter2011-11-292011-11-292011-11-282011-11-29http://hdl.handle.net/2437/119304A króm(III) körülöttünk mindenhol megtalálható. Mint minden más nyomelem esetében, táplálékban lévő mennyisége igen kicsi. Általánosságban a húsok, rákok, halak, tojások, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék valamint néhány gyümölcs és zöldség is jó krómforrásnak számít, viszont a hasznosulás mindössze 1-2%. Mesterséges pótlása történhet Cr(III)-pikolináttal, Cr(III)-polinikotináttal és Cr(III)-élesztővel de e vegyületek esetében sem több a hasznosulás 2-3%-nál, ami nem tekinthető elegendőnek. Jelentős igény van egy olyan Cr(III)-komplex előállítására, ami sokkal nagyobb százalékban hasznosulna, az eddig forgalomban kapható króm(III) termékekhez képest.35huKróm(III)biológiailag hasznosuló krómBiológiailag hasznosuló Cr(III)-komplexek előállításaDEENK Témalista::Kémia::SzervetlenkémiaDEENK Témalista::Kémia::Szervetlenkémia