Alexa, LorándKiss, Nikolett2022-11-112022-11-112022https://hdl.handle.net/2437/339622Témaválasztásomat az indokolta, hogy igencsak széles körben elterjedt és kedvelt italnak számítanak a szörpök. A szörpök nagy cukortartalommal és szirupsűrűséggel rendelkező italok, amelyeket gyümölcsfélékből vagy aromákból állítanak elő. Eredeti formájában ihatatlanul édes, ezért üdítő italként fogyasztják általában ásványvízzel hígítva. Dolgozatomban kereskedelmi forgalomban kapható és kézműves gyümölcsszörpöket hasonlítottam össze és emellett kézműves gyógynövény szörpöket is bevontam a minőségvizsgálatba. Az antioxidáns hatású vegyületek jellemzésére is sor került, amelynél a fenolos vegyületek, a flavonoidok és a C-vitamin tulajdonságait ismertettem. A legfontosabb makro- és mikroelemek ismertetése is nagy hangsúlyt kapott. A laboratóriumi vizsgálatok kiterjedtek a szörpök összes fenolos vegyülettartalmának, aszkorbinsav-tartalmának, valamint ásványianyag-tartalmának meghatározására.43huszörpgyümölcsgyógynövényKereskedelmi forgalomban kapható, valamint kézműves gyümölcs- és gyógynövényszörpök összehasonlító vizsgálataiDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::KertészetDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Növénytermesztés