Stündl, LászlóKarancsi, Lajos Gábor2009-10-262009-10-2620092009-10-26http://hdl.handle.net/2437/89678A dolgozatban az EM, azaz az a hatékony mikroorganizmusok üledékbontó szerepét vizsgáltam. A kísérlet a Hortobágyi Halgazdaság ZRt. I. és II. Öregtavak halágyában folyt. Hat darab mérési pontnál lett vizsgálva a tó üledékrétege. A kísérlet halak kihelyezése nélkül lett végezve, de mondhatni, hogy így is sikeres volt, mivel a halágy üledékrétege átlagosan 8,5 cm-t csökkent. Ennek ellenére megbizonyosodtam arról is, hogy a hatékonyabb üledékcsökkentéshez halakra is szükség van. Ezen kívül a fontosabb vízkémiai elemek is mérve lettek és ezeknek az értékeit fel is vázoltam a dolgozatban.42 p.huÜledékbontásEMhalastavakhaltenyésztésKén-hidrogén tartalomHalastavak üledékrétegének csökkentése hatékony mikroorganizmusok (effective microorganisms - EM) felhasználásával..