Sipos, PéterBékés, Rebeka2025-06-192025-06-192025-05-07https://hdl.handle.net/2437/393489Dolgozatomban a meggyből készült lekvárok beltartalmi jellemzőit vizsgáltam különböző sűrítőanyagok alkalmazásával. A célom az volt, hogy összehasonlítsam, hogyan befolyásolja a hozzáadott cukor, glicin, inulin és kollagén a lekvárminták antioxidáns-, polifenol- és flavonoid-tartalmát, valamint gyökfogó kapacitását. A vizsgálatok során házi körülmények között készített minták kerültek elemzésre, amelyeket 7 hónapig tároltunk. A laboratóriumi vizsgálatokat spektrofotometriás módszerekkel végeztem (DPPH, FRAP, TPC, TFC). A kapott eredmények alapján az inulinnal készült lekvár bizonyult a legkiegyensúlyozottabbnak, míg a kollagén hatására jelentős polifenol-mennyiség maradt meg, de kisebb antioxidáns aktivitás mellett. A kutatás célja az volt, hogy a lekvárok ne csak ízletesek, hanem beltartalmilag is értékesek legyenek – ezzel hozzájárulva a tudatosabb házi gyümölcsfeldolgozáshoz.46humeggyadalékanyagantioxidánsanalitikaDúsított meggylekvárok fitokémiai összetételének és antioxidáns aktivitásának értékeléseEvaluation of the Phytochemical Composition and Antioxidant Activity of Fortified Sour Cherry JamsKémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.